Oksijen tedavisi alan biriyseniz evinizde oksijen konsantratörü kullanıyor olabilirsiniz. Oksijen yoğunlaştırıcılar sağlam ve dayanıklı cihazlardır ancak yine de bakım ve temizliğine dikkat edilmelidir. Güvenli kullanım ve makinenin uzun ömürlü olması için bu cihazın düzenli olarak temizlenmesi ve bakımının yapılması çok önemlidir. Bakım ve temizlik farklı süreçlerdir ve farklı değerlendirilir. Oksijen konsantratörlerinin bakımının yetkili servisler tarafından yapılması gerekirken, kabin, filtre ve nemlendirici gibi parçaların temizliği evinizde kolayca yapılabilmektedir.
Cihazınızın bakımını 10.000 saat kullanımdan sonra veya yılda bir kez yaptırmanız gerekmektedir. Yılda bir kez yapılması planlanan bakım rutin ve önleyici bakımdır. Oksijen konsantratörü üzerinde önleyici bakım ya da performans ayarlamalarını sadece sağlık alanındaki profesyoneller ya da yetkili veya fabrika eğitimli personel gibi tam anlamıyla işi bilen kişiler yapmalıdır. Cihazınızı bakımdan sonra gerçekten gerekli miktarda oksijen sağlayıp sağlamadığı kontrol edilmelidir.
·Cihaz üzerinde temizliğe başlamadan önce güç kesilmelidir.
·Yumuşak bir bezi hafif bulaşık deterjanı ve ılık su karışımıyla nemlendirin ve bezi hafif nemli olana kadar sıkın.
·Aşındırıcı olmayan bez veya sünger kullanılmalıdır.
·Konsantratör kabinini en az ayda bir kez olacak şekilde silin ve temizleyin.
·Cihazı havayla kurumaya bırakabilir veya tüy bırakmayan bir bezle kurulayabilirsiniz.
Filtreleri zamanı geldiğinde temizlenmeli ve değiştirilmelidir. Kompresörü korumak ve cihazın ömrünü uzatmak için çok önemlidir. Filtre gözeneği temizleme zamanı, kullanım ve çevre koşullarına bağlıdır. Filtre çekirdeği siyahlaşırsa, uygulama süresi ister uzun olsun, ister kısa olsun, derhal değiştirilmelidir.
·Filtreyi üreticinin kullanım kılavuzunda belirttiği talimatlarına göre çıkarın ve sökün.
·Bir kovayı veya lavaboyu ılık su ve hafif bulaşık deterjanı ile doldurun.
·Filtreyi sabunlu suya batırın.
·Fazla kiri ve tozu ıslak bir bez veya süngerle temizleyin.
·Filtreyi temiz suda durulayın.
·Fazla suyu emmesi için filtreyi bir havlu üzerine yerleştirin veya kurumaya bırakın.
·Tamamen kuruduğunda filtreyi tekrar takın. Yoğunlaştırıcıyı filtreler takılmadan ya da filtreler ıslakken çalıştırmayın. Bu eylem konsantratöre kalıcı olarak zarar verebilir.
·Nemlendirici içindeki su her gün değiştirilmelidir.
·Nemlendiriciyi haftada bir kez sabunlu su ile temizleyin.
·10 ölçü su ve 1 ölçü sirkeden oluşan bir solüsyon ile durulayın.
·Ilık su ile durulayın ve nemlendirici üzerinde gösterilen seviyeye kadar yeniden saf su ile doldurun. Bu işlem yapılırken oksijen tüpü içinde damla olmamalıdır.
Bu kullanım ipuçlarına dikkat ederseniz oksijen konsantratörünüzü daha uzun ve verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.
·Cihazınızı duvardan bir metre uzakta tutmalısınız.
·Oksijen yoğunlaştırıcınızın çevresinde düşük tozlu bir ortam sağlamaya çalışın. Toz veya kurum düzeyi yüksek olan yerlerde, bakımın daha sık yapılması gerekebilir.
·Yedi ila sekiz saatlik sürekli kullanımdan sonra makineye yarım saat kadar dinlenme aralığı vermelisiniz.
·Filtreyi temizlemek ve kabini silmek için üreticinin kullanım kılavuzunda tavsiye ettiği aralıkları izleyin.
·Nazal kanüle bağlı hortumu temizlemek oksijen kalitesini artıracaktır.
·Nazal kanülleri ve boruları düzenli olarak değiştirin. Sürekli olarak oksijen kullanıyorsanız, bunları aylık olarak, aralıklı kullanıyorsanız 2 ayda bir değiştirin.
·Şarjı bitiyor gibi göründüğünde yedek piller değiştirilmelidir.
Süreçle ilgili herhangi bir sorunuz varsa, lütfen bizimle iletişime geçin. Medikaliste.com’un, sorunlarınızı çözmenize yardımcı olmaktan mutluluk duyan bilgili ve yardımsever ekip üyeleri bulunmaktadır.