Defibrilatör OED Cihazı, kalp krizi geçiren birinin kalbine yüksek enerjili elektrik şoku veren bir cihazdır. Bu yüksek enerjili şok işlemine defibrilasyon denir ve kalp krizi geçiren birinin hayatını kurtarmaya çalışmanın önemli bir parçasıdır.
Defibrilasyon kardiyak aritmi, ventriküler fibrilasyon ve nabızsız ventriküler taşikardi gibi kalbin ritmini etkileyen, hayatı tehdit eden durumları tedavi etmek için kullanılan bir prosedürdür. Bu prosedür, kalbe bir elektrik şoku verilmesi ile kalp kaslarının depolarizasyonunu sağlar ve kalbin elektriksel uyarısının normal iletimini yeniden kurar. Bu terapötik şoku kalbe iletmek için kullanılan makineye defibrilatör denir.
Defibrilatör, normal bir kalp ritmini eski haline getirmek için kalbe elektrik şoku gönderen cihazlardır. Çok yavaş veya çok hızlı olarak atan düzensiz kalp atışını önlemek veya düzeltmek için kullanılırlar. Kalp aniden durursa, defibrilatörler tekrar atmasına yardımcı olabilir. Farklı defibrilatör türleri farklı şekillerde çalışır. Mevzuatsal değişiklikler ile birçok ülkede ortak kullanım alanları ve kamusal alanlarda bulunan otomatik harici defibrilatörler (AED), kalp durması yaşayan insanların hayatını kurtarmak için kullanılmaktadır.
Defibrilasyon sürecinde ventriküler fibrilasyon ve diğer ventriküler taşikardiyi tanır ve operatörleri defibrilasyon süreci sırasında yönlendirir. Defibrilatör, bilinci yerinde olmayan, nefes almayan ve nabzı atmayan hastaya bağlandığında hastanın kalp ritmini analiz eder ve yazılı ve sesli talimat mesajlar verir, şok verilebilecek bir durum mevcutsa tespit eder ve eğer uygunsa otomatik olarak şok tuşunu hazırlar.
Günümüzde defibrilatörler ile farklı türlerde karşılaşmaktayız.
Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED Cihazı) fiyatları 35.000₺ ile 120.000₺ arasında değişiklik gösterir. Teknik özelliklerine ve kullanım alanına göre çeşitli oed cihazları bulunmaktadır.
Defibrilatör kullanımından kimsenin zarar görmemesini sağlamak için almanız gereken bazı önlemler bulunmaktadır.
Terimin anlamını anlamak için her bir kelimeyi ayrı şekilde incelememiz gerekir. Otomatik, cihazın, şok verme işleminin gerekip gerekmediğini belirlemek için bir tıp uzmanının yorumunu gerektirmeden anlaşılabileceği anlamına gelir. Modern Otomatik Eksternal Defibrilatör (AED) o kadar gelişmiştir ki, ani bir kalp durması ve şok edici bir olayın gerçekleşip gerçekleşmediği kolayca belirlenebilir. Eksternal yani harici, vücut dışında harici kullanım içindir. Ameliyat sırasında kalbe şok vermek için tasarlanmış defibrilatörler veya gerektiğinde kalbi izlemek ve otomatik olarak şok uyguamak için vücuda implante edilen defibrilatörler harici olarak adlandırılmaz. Bu yüksek enerjili şok işlemine defibrilasyon denir.
Otomatik Eksternal Defibrilatör (AED), normal kalp ritmini eski haline getirmek için göğüs duvarından kalbe bir şok veren taşınabilir bir tıbbi cihazdır. AED'ler, kalbin beklenmedik bir şekilde atmayı bıraktığı ani kalp durması durumlarında tedavi amaçlı kullanılır. Tam Otomatik Eksternal Defibrilatör, kullanımı kolay olacak şekilde tasarlanmıştır. Eğitimli sağlık profesyonellerinin yanı sıra tıp eğitimi almamış kişiler tarafından da kullanılabilir. Tam otomatik olması sebebiyle insan müdahalesine gerek kalmadan da şok verebilir.
Otomatik Eksternal Defibrilatör (AED), normal kalp ritmini eski haline getirmek için göğüs duvarından kalbe bir şok veren taşınabilir bir tıbbi cihazdır. Yarı Otomatik Defibrilatörün Tam Otomatik Defibrilatörden tek farkı uygulama yapacak kişinin komutları ve talimatları takip ederek şok düğmesine basması gerektiğidir.
Defibrilatör, içerisinde bulunun yazılımı kullanarak, yapışkan elektrotlar aracılığıyla uygulanacak kişinin kalp ritmini kontrol eder. Defibrilatör, bu yazılım sayesinde debrilasyonun gerekli olup olmadığını tespit eder. Eğer defibrilasyon işlemi gerekliyse, kaydedilmiş bir ses uygulayıcının AED üzerindeki şok düğmesine basmasını ister. Bu şok kalbi anlık olarak sersemletir ve tüm aktiviteyi durdurur. Kalbe etkili bir şekilde atmaya devam etme şansı verir. Defibrilatör cihazı kullanılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ayrıca paylaşılmıştır.
Acil bir durumda güvenebileceğiniz bir defibrilatör (AED) satın almanız gerekir, bu nedenle bir defibrilatör satın alırken göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli faktörleri burada bulabilirsiniz.
Fibrilasyon, kalbin kas kasılmalarının düzensiz, hızlı ve yaygın olduğu anormal bir kalp ritmidir. Bu, normalde sağlıklı bir kalpte gördüğümüz koordineli kasılmalardan farklıdır. Kalp fibrilasyondayken, kan vücudun geri kalanına etkili bir şekilde pompalanamaz. Bu, organ hasarına ve tedavi edilmezse ölüme yol açabilir.
Kalbin ani olarak durması ölümcüldür fakat kalp ritmini geri kazanabilir. En iyi hayatta kalma şansı, kalp durmasından sonraki ilk beş dakika içinde bir defibrilatörden gelen elektrik şokudur.
Defibrilasyon, kalp kası hücrelerine bir elektrik akımı gönderir ve normal kalp atışının yeniden başlamasına izin vererek kalbin durmasını tersine çevirir. Eğer kalp, ani bir durmanın ardından dakikalar içinde bir defibrilatör ile hızlı bir şekilde şoklanabilirse, normal olan kalp ritmi geri yüklenebilir.
Ani bir kalp durmasının ardından kalbin normal ritmine kavuşması ancak yapılacak olan ilk müdahaleye yani defibrilasyon sürecine bağlıdır. Ani kalp durması vakalarının %50-70'inden fazlası, ilk 5 dakika içinde defibrilasyon prosedürü uygulanabilirse hayatta kalmaktadır. Geçen her dakika için hayatta kalma şansı %10 daha azalmaktadır.