Oftalmoskop Nedir?
Oftalmoskop, retina da dahil olmak üzere gözünüzün iç yapısını incelemek için kullanılan el tipi diagnostik bir tanı cihazdır. Bir oftalmoskop, retina dürbünü ile benzer görünse de, farklı bir amacı vardır. Bu, göz doktorunuzun gözün iç yapılarını inceleyebilmesi için bir ışık kaynağını yerleşik aynalar ve lenslerle birleştiren el tipi diagnostik bir tanı cihazıdır. Eğitimli bir sağlık uzmanı tarafından kullanılması amaçlanmıştır.
Oftalmoskop Ne İşe Yarar ve Neden Kullanılır?
Geleneksel olarak hemen hemen her göz muayenesinin bir parçası olan oftalmoskoplar, göz küresi içindeki sağlıklı yapıları tanımlayabilir ve göz doktorunuzun göz hastalıklarının semptomlarını veya göstergelerini kolayca görmesine yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, göz doktorunuz, gözünüzün iç yapısını, özellikle de retinayı daha geniş bir şekilde görmek için bir oftalmoskop kullanacaktır.
Oftalmoskop Nasıl Kullanılır?
- Hastadan gözlüklerini veya kontak lenslerini çıkarmasını isteyerek başlayın. Muayene eden kişi kendi düzeltici gözlüklerini yerinde bırakabilir.
- Oftalmoskopun çalışır durumda olduğunu doğrulayın ve açın. Çalışmayan bir oftalmoskopun pillerinin bitmiş olabileceğini veya şarj edilmesi gerekebileceğini unutmayın.
- Odayı karartmalısınız, bu, gözbebeğinin genişlemesine yardımcı olur. Uygulayıcılar genellikle gözün daha fazla genişlemesi için midriatik damlalar kullanırlar. Gözü genişletmek, görüntüleme yeteneklerini en üst düzeye çıkarırken, fundoskopik muayeneyi yapmak için göz damlası kullanmak gerekli değildir.
- Hastadan hareketsiz oturmasını ve bakışlarını muayene odasındaki belirli bir nesneye (sabitleme hedefi) odaklamasını isteyin. Muayene sırasında bu nesnenin biraz yanınızda olması en iyisidir.
- Oftalmoskop ışığını maksimum parlaklığa ayarlayın ve yuvarlak bir daire görene kadar kadranı çevirin. Bu parlak ışığın beyaz olmasını istiyorsanız, oftalmoskop lensinizi kırmızısız filtreye yerleştirin. Birçok oftalmoskop modeli, muayene eden kişinin karanlık bir muayene odasında bile kullanmadan önce merceği kontrol etmesine olanak tanıyan bir aydınlatma merceği kadranı ile birlikte gelir.
- Kırmızı refleks testi yaparak başlayın. Oftalmoskop 0'a ayarlıyken, hastadan yaklaşık altı inç uzakta tutun ve ışık kaynağını hastanın gözüne doğru 25 derece eğin. Kırmızı refleks testinin amacı, ışığın retinadan yansımasını kontrol etmektir.
- Oftalmoskopu elinizde tutun ve yanağınıza dayayın. Başınız, eliniz ve dürbün tek bir birim olarak hareket etmelidir. Bu, kullanım sırasında aleti stabilize edecektir.
- Oftalmoskop hastadan yaklaşık altı inç uzaktayken, oftalmoskoptan hastanın sağ gözüne bakmak için sağ elinizi ve sağ gözünüzü kullanın. Görüşünüz net ve odakta olana kadar tekerleği ünitenin negatif veya kırmızı ucuna doğru ayarlayın.
- Oftalmoskopu merkezden 15 derece hareket ettirin ve retina görüntülenene kadar takip eden kırmızı refleksi arayın. Kırmızı refleksi kaybederseniz endişelenmeyin, tekrar bulun ve tekrarlayın.
- Artık retinayı bulduğunuza göre, bir sonraki hareketiniz direkt oftalmoskopi mi yoksa indirekt oftalmoskopi mi yaptığınıza bağlı olarak biraz farklılık gösterecektir. Direkt oftalmoskop kullanıyorsanız, cihazı yukarı, aşağı, sola ve sağa döndürerek oftalmoskopu döndürün. İndirekt oftalmoskop kullanıyorsanız, benzer şekilde çok hafif hareketlerle pivot yapabilir veya hastadan yukarı, aşağı, sola ve sağa bakmasını isteyebilirsiniz.
- Kırmızı refleksi rehberiniz olarak kullanmaya devam ederek, optik diski bulun ve odak noktasına gelene kadar lens kadranını sağa veya sola çevirin. Optik disk genellikle hastanın gözünden bir ile iki inç uzakta olduğunuzda göründüğü için hastaya daha yakın hareket etmeniz gerekecektir. Doğru görüşü elde etmek için hastaya yeterince yakın olmanız gerekir, bu nedenle rahatlamaktan korkmayın. Hipermetrop (ileri görüşlü) gözlerin görselleştirme için merceğin daha pozitif (yeşile doğru) döndürülmesini, miyop (yakını gören) gözlerin ise daha negatif bir merceğe (kırmızıya doğru) ihtiyaç duyacağını unutmayın.
- Gözün fundusuna ve optik diske bakarken retina arterlerini takip edin ve vasküler arkları inceleyin. Başka bir deyişle, kan damarlarının şekline, ana hatlarına, rengine ve durumuna dikkat ederek, her damarı olabildiğince çevreye kadar takip edin.
- Muayenenin son kısmı, gözün makulasının değerlendirilmesidir. Makulayı incelemek için oftalmoskopu birkaç inç geriye hareket ettirin ve hastadan doğrudan oftalmoskop ışığına bakmasını isteyin. Bu hasta için biraz rahatsız edici olabilir ama endişelenmeyin, sadece bir dakikanızı alır. Oftalmoskop, lens kadranını 10'a çevirerek gözün önünü (ön) görüntülemek için de kullanılabilir. Oftalmoskopunuzdaki kırmızısız filtre, makula merkezinin görüntülenmesine yardımcı olacaktır.
- Yukarıda belirtildiği gibi bu adımları sol göz için tekrarlayın. Gerektiğinde tıbbi literatüre bakın veya uzman tavsiyesi alın ve anormallikleri bildirin.
- Tüm fundoskopik aletlerinizi uygun dezenfeksiyon solüsyonuyla temizleyin ve her şeyi dikkatlice uzaklaştırın.
Oftalmoskop Cihazı Nasıl Çalışır?
- Ellerinizi yıkayın.
- Hastaya ne yapacağınızı açıklayın.
- Oftalmaskopu doğrudan hastanın göz hizasında tutulacak şekilde konumlandırın.
- Oftalmoskopu açın ve ışığı doğru açıklığa ayarlayın.
- Ortam ışıklarını uygulamanıza göre kısın.
- Hastaya, duvarda dümdüz ilerideki bir nesneye odaklanmasını söyleyin.
- Hastanın sağ gözünü incelemek için, oftalmoskopu sağ elinizde tutun ve alete bakmak için sağ gözünüzü kullanın.
- Sol elinizi hastanın kafasına koyun ve baş parmağınızı kaşının üzerine koyun.
- Oftalmoskopu gözden yaklaşık 6 inç ve hastanın 15 derece sağında tutun.
- Kırmızı refleksi bulun.
- Optik siniri görene kadar nazal olarak kalarak daha yakına gidin.
- Optik sinir odaklanana kadar diyoptri merceğini döndürün.
- Uzak görüşlü göz, daha fazla artı/yeşil numaralı lens gerektirir.
- Yakını göremeyen göz için daha fazla eksi/kırmızı numaralı lens gerekir.
- Kupa-disk oranını ölçün.
- Damarlara bakmak için hafifçe yukarı, aşağı, sağa ve sola tarayın.
- Makula ve foveayı bulmak için geçici olarak dışarı çıkın.
- Aynı tekniği diğer göz için de tekrarlayın.
Oftalmaskop Çeşitleri Nelerdir?
- Direkt Oftalmoskop
- İndirekt Oftalmoskop
Direkt Oftalmaskop Nedir?
Direkt oftalmaskop, yaklaşık 15x büyütmede retinanın merkezinin dik (ters çevrilmemiş) bir görüntüsünü üretir. Karanlık bir odada oturur şekilde uygulanmaktadır. Doktor, oftalmoskop ile göz bebeğine bir ışık huzmesi vererek bu muayeneyi gerçekleştirmektedir. Direkt oftalmaskop, göz küresinin arkasının görülmesini sağlayan hafif ve farklı minik lenslere sahiptir. Koaksiyel aydınlatma ilkesine dayanan direkt oftalmoskop, gözün arka kutbunun değerlendirilmesi için kullanılmaktadır. Dik görüntü ile direkt oftalmoskopi, ters görüntü ile indirekt oftalmoskopi olmak üzere iki farklı yöntem kullanılmaktadır.
İndirekt Oftalmaskop Nedir?
İndirekt oftalmoskop, yaklaşık 2x ila 5x büyütmede tamamen retinanızın ters (ters) bir görüntüsünü oluşturur. Uygulama yapılırken yatar ya da yarı yatar pozisyonda olunmalıdır. Doktor, başa takılan bir alet kullanarak göze çok parlak bir ışık tutarken gözü açık tutar. Doktorun başına taktığı cihaz, maden işçilerinin kullandığı kafa lambasına benzemektedir. Göze yakın tutulan bir lens aracılığıyla gözün arkası görüntülenmektedir. Küçük, kör bir prob kullanılarak göze bir miktar basınç uygulanabilir. Bu muayene genellikle ayrılmış bir retina aramak için kullanılır.
Oftalmaskop Cihazı Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Uzun süreli yoğun ışığa maruz kalma retinaya zarar verebileceğinden, cihazın göz muayenesi için kullanılması gereksiz yere uzatılmamalıdır.
- Parlaklık ayarı hedef yapıların net bir şekilde görselleştirilmesi için gerekli olanı aşmamalıdır.
- Ampulün değişimi sırasında, ampulü tutmadan önce beş dakika kadar soğuması beklenmelidir.
- Aleti kullanmadığınız zamanlarda çantasında saklamalısınız.
- Enstrümanı kutusuna yerleştirmeden önce açma-kapama düğmesinin tamamen kapalı olduğundan emin olun.
- Bazı oftalmoskoplar, görüntüleme penceresi için bir deklanşör içerir. Toz girmesini önlemek için alet kullanılmadığında kapatılmalıdır.
Oftalmaskop Aksesuarları Nelerdir?
- Aydınlatma Ampulü
- Oftalmaskop Başlığı
- Pil Kolu
Oftalmaskop Satın Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
İster lisans derecesi, yüksek lisans derecesi ile optometrist olmak için eğitim alıyor olun, ister deneyimli bir göz sağlığı uzmanı olun, ihtiyaçlarınız için en iyi oftalmoskopu seçmek hayati önem taşır. Bu kritik ekipman parçası, en yüksek düzeyde göz muayenesi sağlama yeteneğinizi engelleyebilir veya geliştirebilir. Gereksinimleriniz ne olursa olsun, temel muayenelerden son derece ayrıntılı teşhislere kadar, bir oftalmoskop seçerken aramanız gereken belirli özellikler ve nitelikler vardır.
Mükemmel hizalanmış ve ayarlanmış olmalıdır.
Ayna hizalaması ve geniş açılı ışık huzmesi bulunan oftalmaskoplar tercih edilmelidir. Bu hastanın göz bebeği boyutundan bağımsız olarak retinanın en net görüntüsünü görebileceğiniz anlamına gelir.
Uzun ömürlü kullanım önemlidir.
Cihazın birkaç yıl boyunca sorunsuz gözlemin keyfini çıkarabilmeniz için kaliteli malzemelerden ve bileşenlerden üretilmesi gerekmektedir. Tam olarak hizalanmış optikleri korumak için sağlam metal kasa ile birleştirilmiş dayanıklı bir kapak kullanılmalıdır.
Konfor anahtardır.
Oftalmoskopunuz siz ve hastanız için rahat olmalıdır. Satın alacağınız cihaz, yörünge kemiğine rahatça oturacak şekilde tasarlanmış düzgün kavisli yüzeylere sahip olmalıdır. Kavisli, konturlu kafa, görüş açılarını en üst düzeye çıkarırken, düz çizgiler hastanızın zihnini rahatlatır.
Net ve parlak görüntüler için ışık kontrolü önemlidir.
Oftalmoskoplarınızdaki ışığı kontrol edebilmek, net ve parlak görüntülerle sonuçlanır. Xenon, LED ve halojen ampuller tamamen ayarlanabilir, bu da hastalarınız için optimum teşhis ve rahatlık sağlamaya yardımcı olacaktır.
En İyi Oftalmaskop Markaları Nelerdir?
Oftalmaskop Fiyatları
Oftalmaskop fiyatları genel olarak 300TL ile 20.000TL arasında değişebilir. Oftalmaskoplar direkt ve indirekt olmak üzere sınıflandırılıp özelliklerine göre 300TL ile 10.000TL arasında değişirken duvar tipi oftalmaskoplar en az 15.000TL’den başlamaktadır.
Oftalmoskop Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Oftalmoskop ile Test Sırasında Hasta Acı Çeker mi?
Bu testler genellikle acıtmaz, ancak biraz rahatsız edici olabilir. Direkt oftalmoskopi sırasında göze yapılan baskı biraz daha rahatsız edici olabilir, ancak ağrılı olmamalıdır. Doktorunuz, düzenli göz muayeneleri ile görüşünüzdeki değişiklikleri izler, göz problemlerini tespit eder ve gözlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olur.
Oftalmaskop ile Muayenede Riskler Nelerdir?
Uygulama bittikten sonra uygulamanın bıraktığı görüntü izlerini görebilirsiniz. Birkaç kez göz kırptıktan sonra bu görüntü izlerinin kaybolması gerekmektedir. Nadir durumlarda, kullanılacak olan göz damlalarına tepki verebilirsiniz. Ağız kuruluğu, gözde kızarma, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, dar açılı glokom gibi bilinen riskler oluşabilir. Potansiyel riskler ve yan etkiler hakkında daha fazla bilgi için doktorunuza danışın.
Oftalmaskop Muayenesinde Hangi Hastalıklar Tespit Edilebilir?
- Diyabet
- Hipertansiyon
- Optik sinirinize zarar
- Retina yırtılması
- Göz Tansiyonu Glokom
- Makula dejenerasyonu (görme alanınızın merkezinde görme kaybı)
- Sitomegalovirüs (CMV) retiniti (retinanın bir enfeksiyonu)
- Melanom (gözünüze yayılabilen bir cilt kanseri türü)
Oftalmaskopta Kullanılan Filtreler Nelerdir?
- Kırmızı içermeyen, sarı ve mavi filtre
- Filtre yok / beyaz ışık
- Kırmızı içermeyen, yeşil filtre
- Sarı filtre
- Mavi filtre