Otoskop

14 Ürün Gösteriliyor

Otoskop Nedir?

Otoskoplar, içinde ışık kaynağı ve lens sistemi bulunan, büyütme sağlayan hafif, taşınabilir aletlerdir. Işık kaynağı olarak fiber optik ışıklar veya küçük ampuller kullanılır. Kulak muayenesi için kullanılan otoskoplar, kulak burun boğaz uzmanları ve aile hekimleri tarafından kullanılmaktadır.

Otoskop Ne İşe Yarar?

Otoskop, kulaktaki tıkanıklıkları, kulak enfeksiyonunu veya kulak kiri oluşumunu kontrol etmek, işitme kaybı gibi semptomların nedenini ortaya çıkarmak için kulak muayenesi sırasında kulağı incelemek için kullanılmaktadır.

Otoskop Kullanım Alanları Nelerdir?

Otoskop, kulak muayenesi sırasında kullanılan en birincil araçtır. Genellikle birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcıları, odyologlar ve kulak burun boğaz uzmanları (KBB) tarafından kullanılır. Odyometri ve kulak burun boğaz branşlarında sıklıkla kullanılmaktadır.

Otoskop Nasıl Kullanılır?

  1. Hassas bir işlem olduğundan hastaya nazik davranılmalıdır.
  2. Otoskop uygun şekilde tutulmalıdır.
  3. Kulak kanalı düzeltmelidir.
  4. Doğru spekulüm boyutu seçilmelidir.
  5. Önce dış kulak incelenmelidir.
  6. Otoskop yavaşça kulak kanalına sokulmalıdır.
  7. Spekulüm kulak kanalına 1-2 cm itilmelidir. 
  8. Otoskop açısı hastaya göre ayarlanmalıdır.
  9. Gözünüz otoskopun görüş ucunun yanına yerleştirilmelidir.
  10. Dürbünü ve kulağı nazikçe hareket ettirmeye devam etmeli ve kulak zarını görene kadar bakılmalıdır.
  11. Muayene bitiminde spekulüm otoskoptan çıkarılmalı ve tıbbi atık kovasına atılmalıdır.

Otoskop Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Hastanıza otoskopun uyguladığı baskının kabul edilebilir olup olmadığını sormalısınız. Kulak çok hassas bir organdır ve yanlış muayene edildiğinde kolayca yaralanabilir. Muayene ettiğiniz hastayı çekmekten, itmekten veya genel olarak kaba davranmaktan kaçının. Bu, hastanızın ani hareketlerden kaynaklanan yaralanma riskini en aza indirecektir.
  • Otoskopu uygun şekilde tutmalısınız. Otoskopunuzun ışığını açın ve otoskopu başparmağınız ile işaret parmağınız arasında bir kalem gibi "baş aşağı" tutun. Otoskop sabit ve destekli olacak şekilde elinizin arkasını kişinin yanağına yerleştirin. Her iki kulağı da incelemek için baskın elinizi kullanmalısınız. Kişi aniden başını hareket ettirirse, dengeleyici eliniz koruyucu bir kol görevi görecektir.
  • Hastanızın kulak kanalını düzleştirmek kulakları muayene etmeyi kolaylaştırabilir. 12 aydan daha büyük hastalarda dış kulağı nazikçe yukarı ve geriye çekmek için diğer elinizi kullanmalısınız. Bebekler ve 3 yaşından küçük çocuklar için dış kulağı aşağı doğru çekmelisiniz. Sağ kulağı incelerken kulağı saat 10 konumundan, sol kulak için ise saat 2 konumundan tutmalısınız.
  • Doğru spekulüm boyutunu seçmelisiniz. Her hastadan önce otoskopunuza yeni bir spekulüm koymalısınız. Hastanızın kulağının sığabileceği mümkün olan en büyük spekulümü seçmelisiniz. Çok küçük spekulumlar rahatsızlığa neden olabilmektedir. Spekulüm boyutu bebek, çocuk ve yetişkinler olmak üzere değişkenlik göstermektedir.
  • Otoskopu hastanın kulağının içine yerleştirmemelisiniz. Otoskopunuza bakın ve sivri ucunu yavaşça kulak kanalına yerleştirin. Gerekirse elinizi hastanın yüzünün yanında sabitleyin. Yavaş ve nazik yerleştirme, hastanızda istenmeyen hareketi önleyebilir. Otoskopa çok fazla baskı yapmaktan kaçının, bu durum kanalın iç duvarına çarparak hastanın rahatsızlığına neden olabilir.
  • Spekulüm, kulak kanalına sıkıştırmaktan kaçınılmalıdır. En fazla 1-2 santimetre yerleştirilmeli ve ardından spekulümün ucunun ötesini görmek için ışık kullanılmalıdır. Hasta herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissederse muayeneyi hemen durdurup orta kulak ve kulak zarı incelenmelidir.
  • Otoskopun ucunu kişinin burnuna doğru eğin. Bu, kulak kanalının normal açısını takip eder. Buradan otoskopu farklı açılarda yavaşça hareket ettirin. Bu, kişinin kulak zarını ve kanal duvarlarını görmenizi sağlar. Artan ağrı veya rahatsızlık belirtisinde muayeneyi durdurmalısınız.

Otoskop Çeşitleri Nelerdir?

Elektronik Otoskop Nedir?

Elektronik video otoskoplar, cep ve duvar tipi otoskopların aksine, yüksek kaliteli görüntüleri ve/veya videoları yansıtmak, yakalamak, depolamak ve e-posta ile göndermek için bir bilgisayar veya monitör ile arayüz oluşturmak üzere özel olarak tasarlanmıştır.

Otoskop Markaları Nelerdir?

Otoskop Fiyatları

Otoskop fiyatları genel olarak 300TL ile 20.000TL arasında değişebilir. Cep tipi otoskoplar fiber ve metal olmak üzere sınıflandırılıp özelliklerine göre 300TL ile 10.000TL arasında değişirken duvar tipi otoskoplar en az 15.000TL’den başlamaktadır.

Otoskop Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Otoskop Cihazı Nedir?

Otoskopik muayene sırasında, doktor kulak anatomisini görselleştirmek için bir otoskop kullanır. Otoskopik muayeneyi yaparken, sağlayıcı otoskopun sapını tutar ve otoskopun konisini hastanın dış kulak kanalına sokar. Otoskop, kulak anatomik yapılarının sağlığının doğru bir şekilde görselleştirilmesine ve değerlendirilmesine yardımcı olmak için kulak yapılarını aydınlatmak ve büyütmek için bir ışık ve büyütücü mercek içermektedir.

Otoskop Ucu Nedir?

Doktorunuzun kulak zarınızı ve kulak kanalınızı incelemesini sağlayan, otoskopa bağlı olan huni şeklindeki parçalardır. Kulak spekulümü olarak da adlandırılmaktadır. Kullanmadan önce doğru spekulümü seçtiğinize emin olmalısınız. Çok küçük spekulümler rahatsızlığa neden olabililmektedir. Spekulüm boyutu yetişkinler: 4 ila 6 milimetre, çocuklar için 3 ila 4 milimetre, bebekler için ise 2 milimetre kadar olmalıdır.

Otoskopik Muayene Nedir?

Otoskopi, özellikle dış kulak yolu, kulak zarı ve orta kulak olmak üzere kulağın yapılarını incelemek için kullanılan klinik bir prosedürdür. Klinisyenler, rutin sağlık fizik muayeneleri ve belirli kulak şikayetlerinin değerlendirilmesi sırasında otoskopi yapmayı tercih etmektedirler.