Steteskop

58 Ürün Gösteriliyor

Steteskop Nedir?

Steteskop, doktorların veya sağlık hizmeti sağlayıcılarının öncelikle kalp, akciğer ve bağırsak sisteminizin dahili olarak ürettiği sesleri dinlemelerine yardımcı olan bir cihazdır. Ayrıca kan basıncını kontrol etmek için kullanılır. Oskültasyon, vücudunuzun içindeki sesleri dinlemek için stetoskop kullanmanın tıbbi terimidir.

Steteskop Nasıl Kullanılır?

  1. Kulaklıkları kulağınıza takınız. Kulağı kapatmak için kulak uçları bükülmelidir. Doğru yapıldığında uçlar burnu işaret edecek ve dış sesler daha yumuşak hale gelecektir.
  2. Tambur ve hortum pozisyonlanmalıdır. Tambur, baskın elinizde, işaret ve orta parmaklar arasında, bağlantı ögesinin hemen üstünde tutulmalıdır. Parazit gürültüsünü önlemek için, sabit tutmak için başparmağınızı hortumun altına kıvırın.
  3. Steteskopu nereye konumlayacağınızı bilmelisiniz. Steteskop ideal olarak doğrudan cilde veya gerekirse en fazla bir kat giysiye yerleştirilmelidir.

Steteskop Çeşitleri Nelerdir?

Kardiyoloji Steteskopu Nedir?

Kardiyoloji stetoskopu diğer stetoskoplara benzer ancak tek fark kusursuz akustik kalite sunma yeteneğinde yatmaktadır. Böyle bir stetoskop, sağlık uzmanlarına çift başlı stetoskoplarda bulunabilen çan olmadan diyaframdan yüksek ve düşük frekanslı sesleri duyma yeteneği verir. Yüksek kaliteli sesinin yanı sıra stetoskop, gereksiz gürültüyü ortadan kaldıran ve oskültasyonlarla etkileşimi kısıtlayan kalın bir kulaklığa sahiptir.

Bebek Steteskopu Nedir?

Bu stetoskop, pediatrik ve yenidoğan stetoskopuna benzer ancak tek fark çapıdır. Bebek için, göğüs parçası doğru oskültasyon sağlayan kabaca 2,6 cm'dir. Alerjik reaksiyonları önleyen lateks içermeyen yapısı ile cihaz bebekler için idealdir. Tıp pratisyenleri, hastaları teşhis etmek ve değerlendirmek için kalbi ve diğer hayati organları dinlemek için kullanır.

Yenidoğan Steteskopu Nedir?

Bu stetoskop, yeni doğan hastaların teşhisi ve fiziksel değerlendirme için kullanılır. Cihaz, ortamdan herhangi bir gürültü girişimi olmaksızın çok hassas oskültasyonlar sağlayan en küçük çapa sahiptir. Soğuk olmayan bir halkanın yanı sıra alerjik reaksiyonları önleyen lateks olmayan yapıları ile bilinirler. Küçük boyut, herhangi bir ayarlama gerektirmeyen nispeten daha kısa bir sürede doğru tanı sağlar.

Pediatrik Steteskop Nedir?

Normal bir stetoskop gibi görünse de, ayırt edici faktör tamburun rengi ve boyutudur. Doğru yerleştirmeyi sağlayan küçük tambur ve oyuncak gibi görünmesini sağlayan cezbedici renkleri ile korkabilecek çocukların ilgisini çeker. Böyle bir stetoskop, hasta çocukları değerlendirmek ve teşhis etmek için kullanılır.

Elektronik Steteskop Nedir?

Elektronik stetoskop, tamburdan aldığımız sesi artırarak sesle ilgili sorunları çözmemize yardımcı olur. Ses dalgalarını elektronik olarak devreler aracılığıyla iletilen ve daha iyi dinleme için işlenen elektrik dalgalarına dönüştürür. Bu tür stetoskoplar zaman zaman piezoelektrik kristalleri kullanır. Sayısallaştırıcı ve yükseltici stetoskop olmak üzere iki farklı kategoriye ayrılır. Böyle bir stetoskopun avantajı, solunum ve kalp seslerini yükselterek zayıf ses durumunda daha iyi teşhise olanak sağlamasıdır. Ayrıca, farklı kardiyak veya pulmoner sesleri seçmek için filtreleme yapabilir.

Eğitim Steteskopu Nedir?

Eğitim stetoskopu, akustik steteskop olarak da adlandırılır. Aşırı dayanıklılık için tek lümenli boruya sahiptir. Sağlam bir paslanmaz göğüs parçası ve çift kulaklık ile birlikte gelir. Bu, hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin stetoskopu aynı anda kullanmalarını sağlar. Genellikle öğretim amaçlı kullanılırlar 

Veteriner Steteskopu Nedir?

İnsanlar dışındaki memelileri tedavi eden tıp uzmanları, köpekler ve kediler gibi popüler evcil hayvanlar üzerinde kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmış bir veteriner stetoskopunu düşünmek isteyebilirler. Bazı veteriner hekimler ayrıca kertenkeleler ve kuşlar gibi daha küçük evcil hayvanları tedavi etmek için pediatrik ve/veya bebek stetoskoplarına yönelirler.

Doppler Steteskop Nedir?

Doppler stetoskoplar klasik stetoskoplara benzer şekilde vücuda yerleştirilir. Doppler stetoskopu özel bir çeşittir. Birçok tıp uzmanı tarafından kullanılan normal stetoskoplar, nesne tarafından üretilen sesi yükseltirken Doppler stetoskop, vücuda ses dalgaları gönderebilir ve geri dönme sıklığını kaydedebilir. Normal bir stetoskopla karşılaştırıldığında, bir Doppler stetoskop, helikopter gibi ortam sesinin yüksek olduğu ortamlarda daha kullanışlıdır.
 
Sonuç olarak, kendinize bir stetoskop yatırımı yapmak istiyorsanız, cihazın performansına, kalitesine, malzemesine ve işlevselliğine odaklandığınızdan emin olun. Öncelikli hedefiniz son derece dayanıklı olanı elde etmek olmalıdır.

Steteskop Markaları Nelerdir?

Steteskop Parçaları Nelerdir?

  • Tambur
  • Hortum
  • Kulaklık
Tambur: Kafa olarak da bilinen tambur, yuvarlak bir şekle sahiptir ve cihazın orta kısmıdır. Bu, aletin hastanın vücuduna karşı yerleştirilen kısmıdır. Steteskopun en önemli parçasıdır. Seslerin algılanmasından, yakalanmasından ve kulaklığa aktarılmasından sorumludur. Tambur, doğrudan hastanın cildine uygulandığında en iyi sonucu verir. Diyafram, Çan ve Gövde olmak üzere üç bölümden oluşur.
 
Diyafram: Dinleme çanının yuvarlak ve dairesel ucu diyaframdır. Büyük boyutu, hastanın vücudunun daha geniş bir alanını dinlemenizi sağlar. Hastanın geniş alanlarında daha yüksek frekanslı sesleri algılayabilir. Günümüzde diyaframlar, doğrudan hastanın cildine yerleştirildiğinde üşümeyi ortadan kaldırmak için tasarlanmıştır. Bu, diyaframı çevreleyen, hava geçirmez bir conta oluşturmaya yardımcı olan ve hastanın parçanın soğukluğunu hissetmesini engelleyen bir soğutma halkası kullanılarak yapılır.
 
Çan: Kestanenin dairesel ucuna çan denir. Daha küçük boyutu nedeniyle diyaframdan daha düşük frekanslı sesleri algılayabilir ve küçük vücut parçaları için idealdir. Zilin kenarlarında da soğumayan bir halka mevcuttur.
 
Gövde: Dinleme çanını stetoskop hortumuna bağlayan kısımdır. Metal veya çelikten yapılmıştır ve optimum performans için güvenli bir bağlantı sağlar. Ayrıca diyafram ve zil arasında geçiş yapmanızı sağlar.
 
Hortum: Dinleme parçasından kulaklığa kadar Y şeklinde bir kauçuk boru konfigürasyonu uzanır. Dinleyenin her iki kulakta da duyabilmesi için dinleme çanı tarafından alınan sesler başlangıçta tek bir tüpten geçer ve sonunda kulaklığa yaklaştıkça iki kanala bölünür. Stetoskop hortumu tipik olarak yaklaşık 45cm ile 68cm uzunluğundadır. Stetoskop hortumu, tek bir tüp veya çift lümenli tüp tasarımı olabilir. Çift lümenli boru, her kulak tüpünde veya kulak ucunda farklı sesler üreterek yarıya kadar bölünür.
 
Kulaklık: Kauçuk boru, sesi dinleyicinin kulaklarındaki kulak uçlarına taşıyan bir dizi metal boruda biter. Kulaklık uçları, yalnızca rahatlık için değil, aynı zamanda çevresel gürültüyü engellemeye yardımcı olan bir conta oluşturmak için yumuşak kauçuktan yapılmıştır. Kulaklık, kulak tüpleri ve kulak uçlarından oluşur.
 
Kulak Tüpleri: Akustik tüpleri ve kulak uçlarını birbirine bağlayan içi boş metal tüplerdir. Sesin geçmesi için sol ve sağ yollar sağlarlar. Germe yayı, stetoskopunuzun kulaklarınıza ne kadar sıkı oturduğunu ayarlamanıza yardımcı olan kulak tüpleri arasında durur.
 
Kulak Uçları: Kauçuk veya silikondan yapılmış kulak içine giren kısımlardır. Kulak tüplerinin uçlarına yerleştirilirler ve ortasında sesin çıkması için bir delik bulunur. Kulak uçları, kulaklarınızda bir sızdırmazlık oluşturacak ve tüm dış sesleri kesecek şekilde yumuşak ve yine de sağlam olmalıdır.

Steteskop Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Steteskop Bakımı Nasıl Olmalıdır?

İdeal stetoskopunuzu satın aldıktan sonra, mümkün olduğunca uzun süre dayanması için uygun bakımların yapılması gerekmektedir. Hortum ve kulaklıkları %70 izopropil alkol solüsyonuyla düzenli olarak silin. Steteskopunuzu su ile temasını kesin veya herhangi bir sterilizasyon işlemine tabi tutmayın. Aşırı soğuk veya sıcaktan, yağ ve solventlerden uzak tutun. Bu bileşenlerin aşınması durumunda yedek kulaklıklar, diyaframlar ve çan kapakları mevcuttur. Kayıp veya hırsızlığı önlemek için, diyaframın metal kısmına veya hortuma adınızı kazımayı veya farklı bir hortum rengi seçmeyi düşünebilirsiniz.

Steteskopumdaki Boru Neden Yıllar Sonra Sertleşiyor ve Katılaşıyor?

Littmann stetoskoplarında kullanılan boruların çoğu, insan derisinde bulunan lipidlere uzun süre maruz kaldığında sertleşen PVC'den (polivinilklorür) yapılmıştır. Bu sertleşmenin olmaması için, stetoskopu cildinizle temas etmeyecek şekilde bir yaka üzerine takmanız önerilmektedir.

Steteskop İşitme Cihazı Olarak Kullanılabilir mi?

Hastaların işitme duyusunun zayıf olduğu durumlarda doktorlar hastanın stetoskopu takmasına izin verebilir. Doktorlar tamburdan konuşarak steteskopu geçici bir işitme cihazı olarak kullanabilirler.

Littmann Steteskopları Özel Kılan Nedir?

Littmann stetoskoplar çoğu markadan daha yüksek akustik yeteneğe sahiptir. Dinleme parçasının hem yetişkin hem de pediatrik taraflarında bulunan ayarlanabilir diyaframlar, sadece tambur üzerindeki basıncı ayarlayarak sesleri yükseltmeyi kolaylaştırır. Hortumda veya başka herhangi bir bileşende doğal kauçuk lateks veya ftalat plastikleştiriciler kullanılmaz. Çift katmanlı ve çift kulaklıklıdır. Çoğu kimyasala ve cilt yağlarına karşı dayanıklıdır. Bir Littmann ile bir kez yatırım yaparsınız ve yıllarca dayanabilen bir stetoskop almış olursunuz.

3M™ Littmann® Stetoskoplar Lateks İçerir mi?

Hayır. Littmann stetoskoplarında, doğal kauçuk lateks veya ftalat plastikleştiriciler içermeyen yeni nesil tüp kullanılmaktadır.

Ayarlanabilir Diyafram Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Ayarlanabilir diyafram, dinleme çanını hastadan çıkarmanıza, ters çevirmenize ve yeniden konumlandırmanıza gerek kalmadan hem düşük hem de yüksek frekanslı sesleri dinlemenizi sağlar. Ayarlanabilir bir diyafram sayesinde düşük frekanslı sesler iletilecek, daha yüksek frekanslı sesler vurgulanacaktır. Bu kolaylık size zaman kazandıracak ve dinleme çanının çan tarafını mı yoksa diyafram tarafını mı dinlemeniz gerektiğine karar vermeye çalışmak yerine hastanıza odaklanmanızı sağlayacaktır. Ayralanabilir diyafram bir 3M buluşudur.

Kardiyoloji Stetoskopuna İhtiyacım Var mı?

Bu, büyük ölçüde ihtiyacınıza bağlıdır. Genel olarak uygulayıcılar, kardiyoloji dereceli bir stetoskopla duyulabilen artan ses seviyesini tercih ederler. Kardiyoloji sınıfı bir stetoskop satın almak için kardiyolog olmanıza gerek yoktur. Birçok EMT, hemşire, pratisyen hekim ve veteriner hekim, çok yönlülükleri ve mükemmel ses kalitesi nedeniyle kardiyoloji steteskop modelleri seçmektedirler.

Telefonuma veya Tabletime Elektronik Stetoskop Bağlayabilir miyim?

Evet, şu anda, seslerin fonokardiyogramını gerçek zamanlı veya kayıtlı biçimde görüntüleyen telefon kullanımı için mevcut uygulamalara sahip modeller bulunmaktadır. Bunlar, meslektaşlarınızla işbirliği yapmak ve öğretmek için çok kullanışlı olabilir. 

Littmann Elektronik Modelleri Telefona mı Tablete mi Bağlanıyor?

Hayır, şu anda yalnızca bir PC veya Mac bilgisayara mavi diş akışını desteklemektedirler.

Steteskop Kulağa Zarar Verir mi?

Steteskop satın alınırken dikkat edilmesi gereken özellikler arasında kulağa zarar verip vermemesi gelmektedir. Steteskopların yumuşak veya sert kulaklık uçları bulunur. Yumuşak kulaklık uçları, artırılmış ses yalıtımı ve dayanıklılığı ile genellikle sert uçlardan daha fazla konfor sunar. Her iki tip de küçük ve büyük boylarda mevcuttur. Yumuşak kulaklık uçları daha fazla konfor sağlar.

Steteskop Kaçıncı Sınıfta Alınır?

Tıp fakültesi öğrencileri genelde klinik aşamaya geçtiğinde steteskop edinmeleri gerekmektedir. Klinik aşama ise 4, 5 ve 6. sınıflardır. Fakat bazı üniversitelerin tıp fakültelerinde simüle hasta uygulamaları bulunması sebebiyle 2. sınıftan itibaren tıp fakültesi öğrencilerinin steteskop alması gerektiği durumlar ile de karşılaşılmaktadır.